fbpx Skip to content

Bättre ekonomisk överblick för Gränsö Slott – ”Vi kan ta snabbare beslut nu”

Varje månad lockas hundratals besökare till anrika Gränsö Slott i Västervik för att njuta av hotellet, äta god mat i restaurangen eller slappna av i den omfattande relaxavdelningen. Verksamhetens bredd ställer stora krav på den ekonomiska styrningen och sedan ett par år tillbaka använder ledningsgruppen Oxceed för att få bättre överblick och kunna ta mer underbyggda beslut.

– Oxceed har gjort det mycket lättare att överblicka våra olika verksamhetsområden och skapat förutsättningar för att snabbt justera delar av verksamheten för att öka lönsamheten, säger Lars Åberg, ekonomichef på Gränsö Slott.

Gränsö Slotts breda verksamhet ställer stora krav på den ekonomiska styrningen och under många år lade företagets ekonomiansvarige mycket tid på att ta fram underlag till varje möte. Idag går det betydligt snabbare. Inför 2021 tog den då relativt nye ekonomichefen Lars Åberg beslutet att köpa in en lösning som kunde underlätta rapporteringsarbetet. Att valet föll på Oxceed berodde främst på att verktyget enkelt kunde integreras med Gränsö Slotts bokföringssystem, Hogia, men det visade sig snabbt vara lyckat även av andra anledningar.

– Med Oxceed kan jag ta fram rapporter med olika inriktning genom några få knapptryck. Det är väldigt effektivt och har gjort att ledningsgruppen kan ha betydligt bättre överblick över verksamhetens ekonomiska utveckling jämfört med tidigare eftersom det är enkelt att jämföra olika perioder med varandra.

Flexibiliteten i verktyget i kombination med att kunna följa nyckeltal över tid har gett en större ekonomisk kontroll över verksamheten än tidigare. Lars Åberg fortsätter: 

– Utan Oxceed hade det varit betydligt svårare att hantera en verksamhet av den här bredden där vissa kostnadsposter är gemensamma och andra separata. Framför allt när vi befinner oss i en väldigt föränderlig bransch som ställer stora krav på att vi är snabba att ställa om arbetet.

Egna nyckeltal skapar optimal överblick

Genom att ta fram egna nyckeltal, som till exempel att mäta omsättningen per gäst och hotellrum, kan Gränsö Slott skapa sig en exakt överblick över verksamhetens ekonomi och snabbt märka om något är på väg åt fel håll eller förstärka initiativ som visar sig vara lönsamma. Det har bidragit till besöksanläggningens framgång under de senaste åren, inte minst under pandemin när endast de som var snabbfotade inom besöksnäringen klarade sig utan kännbara inkomstbortfall. Sedan dess har verktyget hjälpt till att accelerera anläggningens fortsatta tillväxt, bland annat genom att tydliggöra den ekonomiska utvecklingen med hjälp av grafer och dashboards.

– Oxceed har verkligen bidragit till att förbättra lönsamheten inom olika delar av verksamheten. När allting presenteras snyggt och tydligt blir det väldigt lätt att identifiera eventuella problem eller göra mindre justeringar för att öka lönsamheten ytterligare. Vi är mycket nöjda och ser fram emot att fortsätta växa med stöd av Oxceed, avslutar Lars Åberg.

Vill du veta mer?

Skapa skräddarsydda rapporter

Skräddarsy rapporter och visualisera nyckeltal med några klick. Designa rapporter efter dina önskemål eller använd våra mallar.

OXCEED FÖR FÖRETAG

Läs fler kundcase från Oxceed

Läs fler artiklar om hur våra kunder använder Oxceed till sin rapportering, budgetering och finansiella uppföljning.

LÄS FLER KUNDCASE

Gullmarsstrand sparar tid och får bättre rapporter

En tidsbesparing på många timmar varje månad och bättre inblick för företagets VD. Det är två av de fördelar som Gullmarsstrand ser med Oxceed.

LÄS MER HÄR

Bevaka era nyckeltal

Få en löpande överblick av företagets nyckeltal. Välj bland ett hundratal standardnyckeltal eller bygg dina egna.

LÄS MER HÄR

Webinar: Tre smarta sätt att hitta kostnadsbesparingar

Torsdag 30 mars kl. 08.30 | Ca. 25 minuter | Kostnadsfritt

Vill du få konkreta tips på hur ni kan få bättre kontroll över företagets kostnader? Delta i vårt webbinarium för att ta del av värdefulla insikter. 

Denna webbplats använder cookies

Vi lagrar cookies på din dator för att anpassa innehållet och upplevelsen av den här webbplatsen och i andra medier. För mer information läs vår integritetspolicy.