fbpx Skip to content

Därför ska du rapportera med rullande 12

Traditionellt har intäkter, resultat och viktiga nyckeltal beräknats en gång om året – när räkenskapsåret har stängts. I dag har vi bättre tillgång till ekonomisk information än någonsin tidigare. Ändå är det många företag som inte utnyttjar den kraft de sitter på.

När redovisningen digitaliserats har det blivit möjligt att jämföra tolv månader bakåt hela räkenskapsåret. Trots detta begränsar många vilken data de använder. Varför famla i mörker under stora delar av räkenskapsåret när du i stället kan få ett nytt årsresultat varje månad? Här är fem anledningar att rapportera med rullande 12.

1. Fånga upp signaler tidigare

I en föränderlig värld gäller det att agera snabbt. Med rullande 12 kan du hela tiden jämföra helårsutfall. Det gör att du snabbare fångar upp signaler när förutsättningarna förändras och kan agera på det.

Omfattande förändringar som en pandemi märker vi på andra sätt. Men annat, som exempelvis valutaförändringar, kan ha en mindre tydlig effekt som får stora konsekvenser över tid.

2. Löpande användning av nyckeltal

Många nyckeltal kan bara tas fram en gång om året eftersom de kräver jämförelse av helår. Jobbar du med rullande 12 kan du följa alla nyckeltal löpande under året, eftersom du hela tiden jämför tolv månader bakåt. Det ger dig ökad förståelse för företagets ekonomiska situation.

3. Skapa bättre prognoser

Genom att du får viktig information löpande under året kan du även uppdatera dina prognoser oftare. Det gör det möjligt att jobba med prognoser på ett mer effektivt sätt och ha täta uppföljningar.

Rullande prognoser är inte begränsade till nuvarande verksamhetsår utan rör sig hela tiden framåt. Det skapar ökad långsiktighet och fokus framåt.

4. Standardisera i koncernen

Om du jobbar i en koncern är rullande 12 ett utmärkt sätt att göra det enkelt att jämföra olika företag, trots att räkenskapsåren skiljer sig åt. Genom att jobba med rullande 12 jämför ni hela tiden samma period för alla dotterbolag.

5. Ta beslut snabbare

Att ha full koll på det ekonomiska läget innebär att du alltid har tillgång till bästa möjliga beslutsunderlag. Det gör det möjligt att fatta snabba beslut baserade på uppdaterade siffror när omvärlden eller verksamhetens behov förändras.

Vill du veta mer?

Åtta nyckeltal du bör ha koll på

GUIDE: 8 nyckeltal du bör ha koll på

I den här guiden har vi sammanställt 8 nyckeltal som vi tycker att du som CFO eller ekonomichef bör ha koll på.

LADDA NER GUIDEN HÄR

GUIDE: 7 steg för den rådgivande byrån

Vi presenterar sju steg som vi tycker lägger grunden för en modern byrå rustad för framtiden.

LADDA NER GUIDEN HÄR

GUIDE: 10 nyckeltal för SaaS-företag

I den här guiden presenterar vi de 10 nyckeltal som vi tycker är viktigast att mäta i ett SaaS-bolag.

LADDA NER GUIDEN HÄR

Läs fler artiklar från Oxceed

Här finner du artiklar, nyheter, jobbannonser och kundcase med mer från Oxceed.

LÄS FLER ARTIKLAR

Webinar: Tre smarta sätt att hitta kostnadsbesparingar

Torsdag 30 mars kl. 08.30 | Ca. 25 minuter | Kostnadsfritt

Vill du få konkreta tips på hur ni kan få bättre kontroll över företagets kostnader? Delta i vårt webbinarium för att ta del av värdefulla insikter. 

Denna webbplats använder cookies

Vi lagrar cookies på din dator för att anpassa innehållet och upplevelsen av den här webbplatsen och i andra medier. För mer information läs vår integritetspolicy.