fbpx Skip to content

Få kontroll över företagets likviditet – Tre konkreta tips

Att ha kontroll på likviditeten är avgörande för ett företags framgång och överlevnad. Men hur håller du koll på bästa sätt? Oxceeds COO Jonathan Bernelöv ger tre tips.

– Likviditet är det ett företag behöver för att kunna överleva och vara framgångsrikt. Har du ingen likviditet klarar du dig inte, så enkelt är det. Har du å andra sidan en stark likviditet kan du göra massor för att bygga och utveckla verksamheten säger Jonathan Bernelöv, COO på Oxceed.

Många faktorer påverkar likviditeten

Det finns flera faktorer som påverkar ett företags likviditet, vissa är mer konkreta än andra. Ett vanligt misstag många företag gör är att förväxla bolagets resultat med den faktiska kassan och därmed bara fokusera på intäkter, kostnader och resultat.

En annan fallgrop är att inte följa upp och hantera kundfordringar. Ytterligare faktorer som påverkar likviditeten inkluderar lagerhantering, banklån och säsongsvariationer.

Varför Oxceed? Lyssna på våra kunder.

Oxceed används av över 10000 företag och 200 redovisningsbyråer i Sverige. Läs fler av våra kunders omdömen i våra kundcase. 

Tre råd för att hålla koll på likviditeten i företaget

Oavsett bransch eller storlek finns det vissa saker som alla företag bör tänka på när det kommer till att hålla koll på sin likviditet.

1. Förstå företagets kassaflöde

En korrekt helhetsbild av kassaflödet är avgörande för att få kontroll. Jonathan påpekar att brist på fullständig data ofta är ett problem och betonar vikten av att veta var pengarna kommer från och vart de tar vägen.

– Att arbeta med likviditeten i ett system likt Oxceed, där systemet själv gör de nödvändiga uträkningarna och klassificeringarna, är säkrare och mer träffsäkert jämfört med ett Excelark som allt för ofta är grundat på antaganden, säger Jonathan.

Ett system kan enkelt räkna på kredittider, momssatser, betaldagar för olika leverantörer, löner och pensionsavsättningar. 

De uträkningarna kan också göras i Excel, men ofta är både antaganden och manuella formler inblandade. Det är också lätt hänt att blanda in intäkter och kostnader i kassaflödet, vilket ökar risken för fel i beräkningarna.

Boka en demo och upptäck Oxceed från insidan

Se hur Oxceed kan hjälpa dig att spara tid, minska risken för fel och ge dig värdefulla insikter om företagets ekonomi.

2. Effektivisera intjäning och betalflöde

Se över möjligheterna till effektivare intjäning genom att optimera befintliga kunders betalflöde och expandera till nya kundgrupper. 

– När du känner dig bekväm med hur din verksamhet funkar, hur ni tjänar pengar och vad ni lägger pengarna på, kan du börja titta på effektiva intjäningsalternativ. Fråga dig om ni kan rikta marknadsföringen och säljinsatserna till nya kundkanaler eller kundgrupper där ni mer effektivt kan förvärva nya kunder, säger Jonathan. 

Se också över möjligheten att förbättra relationen till era leverantörer. Goda relationer gör det lättare att förhandla både pris och antal betaldagar. 

I Oxceed kan du med några klick lista alla dina kunder och leverantörer i storleksordning. På så vis kan du dels förhandla bättre avtal med dina största leverantörer och kapa svansen av mindre leverantörer som kanske bara är onödiga och tidskrävande.

3. Planera framåt i olika versioner

Genom att göra en likviditetsbudget får du en tydlig bild av hur resultatbudgeten påverkar kassan. 

– Ett av våra mest populära tillägg i Oxceed är likviditetsbudget. Med bara några klick kan du skapa en likviditetsbudget baserat på din resultatbudget, något som annars tar tid att bygga. Tack vare integrationen mellan Oxceed och ditt bokföringssystem uppdateras sedan likviditetsbudgeten automatiskt baserat på fakturor och utfall. Du kan alltså logga in varje morgon och se i grafer hur likviditeten förändras med utfallet, säger Jonathan. 

När du satt upp en version av din likviditetsbudget kan du sedan enkelt  skapa olika versioner och prognoser baserat på varierande scenarier.

Ta hänsyn till perioder med höga utgifter eller fördröjda intäkter, till exempel under sommarmånaderna.  Eller visualisera vad som sker om en kampanj inte faller lika väl ut som du trott, eller om den överträffar dina förväntningar.

Vill du veta mer?

Ekonomi- och personalchef till Oxceed

Likviditetsbudget på några minuter

Planera företagets likviditet och presentera den i lättförståeliga grafer i Oxceed för att se hur budgeten påverkar likviditeten.

LÄS MER HÄR

När är det dags att sluta rapportera i Excel?

Vi listar tre av de största utmaningarna vid rapportering i Excel – och ger tips på hur de kan lösas.

LÄS ARTIKELN HÄR

Fem skäl att undvika Excel för din likviditetsbudget

Vi listari fem anledningar till varför du inte ska planera företagets likviditet i Excel.

LÄS ARTIKELN HÄR

Smartare rapportering och uppföljning

Oxceed hjälper dig att spara tid, minskar risken för fel och ger dig värdefulla insikter om företagets ekonomi.

OXCEED FÖR FÖRETAG

Webinar: Tre smarta sätt att hitta kostnadsbesparingar

Torsdag 30 mars kl. 08.30 | Ca. 25 minuter | Kostnadsfritt

Vill du få konkreta tips på hur ni kan få bättre kontroll över företagets kostnader? Delta i vårt webbinarium för att ta del av värdefulla insikter.