fbpx Skip to content

Fem kännetecken hos den moderna ekonomen

När omvärlden förändras i snabb takt är det inte längre hållbart att fortsätta med föråldrade arbetssätt. Bland våra kunder hittar vi många ekonomichefer, business controllers och företagsledare som har skapat vanor och arbetssätt för att jobba smart, modernt och effektivt. Här är fem kännetecken vi ser hos dem.

1. Fokuserar framåt

Ekonomer har traditionellt sett haft fokus på historiska data, eftersom det är den som har varit tillgänglig. Men i en föränderlig värld behöver vi titta framåt i stället för bakåt. Och vi behöver göra det ofta – i många fall varje månad, ibland oftare.

Under pandemin har förutsättningarna förändrats dramatiskt för många företag, ofta med mycket kort varsel. Snabba förändringar kan bland annat påverka likviditetsprognosen och kräva åtgärder.

Våra kunder jobbar ofta med prognoser och realtidsdata för att titta framåt – och kan snabbt anpassa sina beslut utifrån förutsättningarna.

2. Använder standardiserade lösningar

Att jobba med specialbyggda lösningar i Excel är tidskrävande. Ju mer komplex lösningen blir, desto svårare är den att underhålla. Dessutom ökar risken för fel. Du kan också bli beroende av konsulter för att hantera lösningen.

Ett sätt att bli mer effektiv är att använda standardiserade lösningar. I stället för att bygga ett skräddarsytt verktyg anpassar den moderne ekonomen företagets kontoplaner och struktur till standard.

Då får du ett system som automatiskt speglar de förändringar du gör i ditt ekonomisystem, utan manuell hantering. Du får fungerande support, slipper konsultberoende och har en lösning som du själv kan behärska fullt ut.

3. Jobbar med molntjänster

Att använda tjänster i molnet är som regel mer kostnadseffektiv. Du slipper höga installationskostnader och betalar bara för det du använder.

Molntjänster är enklare att integrera med andra system, mer skalbara och ofta självinstruerande. Du kan komma igång snabbt utan att lägga tid på långa utbildningar.

En annan fördel är att du får nytta av de förbättringar leverantören gör i systemet direkt, utan att behöva installera nya versioner.

Även säkerheten är bättre – en bra molntjänst har resurser att hålla en säkerhetsnivå som är svår att uppnå för enskilda företag.

4. Har realtidskoll på likviditet och kostnader

Många år av stark konjunktur har fått oss att tappa fokus på likviditeten. Under 2020 förstod de flesta att detta inte längre funkar – vi måste hålla koll på likviditeten. Det är lika viktigt oavsett om förändringarna beror på externa faktorer som en pandemi, eller på att bolaget är inne i en tillväxtfas.

En realtidsuppdaterad kostnadskontroll är lika viktig. För en modern ekonom är kostnadskontroll a och o för att driva verksamheten effektivt. Håll överblick i realtid till att skärpa marginalerna och göra besparingar på rätt ställen.

5. Kombinerar standardnyckeltal med egna

Genom att kombinera verksamhetens unika parametrar med standardiserade finansiella nyckeltal får den moderne ekonomen en lättfattlig och relevant överblick över företagets ekonomiska situation.

Finansiella nyckeltal är självklart viktiga att följa. Men många gånger är egna nyckeltal som anpassats till verksamheten lika viktiga. Kanske vill ni se intäkter per kund, region eller säljare, eller beläggningsgraden hos era konsulter. För andra kan viktiga nyckeltal vara ARR-tillväxt per befintlig kund och churn.

När ni kombinerar de nyckeltal som är relevanta för just er verksamhet med finansiella nyckeltal får ni ett modernt och effektivt beslutsunderlag.

Vill du veta mer?

Åtta nyckeltal du bör ha koll på

8 nyckeltal du bör ha koll på

I den här guiden har vi sammanställt 8 nyckeltal som vi tycker att du som CFO eller ekonomichef bör ha koll på.

LADDA NER GUIDEN HÄR

7 steg för den rådgivande byrån

Vi presenterar sju steg som vi tycker lägger grunden för en modern byrå rustad för framtiden.

LADDA NER GUIDEN HÄR

10 nyckeltal för SaaS-företag

I den här guiden presenterar vi de 10 nyckeltal som vi tycker är viktigast att mäta i ett SaaS-bolag.

LADDA NER GUIDEN HÄR

Läs fler artiklar från Oxceed

Här finner du artiklar, nyheter, jobbannonser och kundcase med mer från Oxceed.

LÄS FLER ARTIKLAR

Webinar: Tre smarta sätt att hitta kostnadsbesparingar

Torsdag 30 mars kl. 08.30 | Ca. 25 minuter | Kostnadsfritt

Vill du få konkreta tips på hur ni kan få bättre kontroll över företagets kostnader? Delta i vårt webbinarium för att ta del av värdefulla insikter. 

Denna webbplats använder cookies

Vi lagrar cookies på din dator för att anpassa innehållet och upplevelsen av den här webbplatsen och i andra medier. För mer information läs vår integritetspolicy.