fbpx Skip to content

Med koll på mer än ekonomi – möt Oxceeds ekonomichef Jonathan Bernelöv

Sedan han började i augusti 2021 har Jonathan Bernelöv haft en hektisk agenda med att sätta sig in i bolaget och nya rollen. Men en torsdag i oktober lyckas vi stoppa honom vid kaffeautomaten för att ställa några frågor.

Den blott 26-årige ekonomitalangen Jonathan Bernelöv har på kort tid hunnit med mycket. Han började sin bana som controller för serieentreprenören Isabella Löwengrip och på SaaS-företaget Howwe Technologies, för att gå vidare till rollen som ekonomichef på elektronikdistributören Mcare Sweden. Idag är vi glada att ha Jonathan som Finance & HR Manager hos oss på Oxceed.

Nu har du varit på Oxceed i cirka två månader. Vad är ditt första intryck?

– Oxceed är ett ungt bolag med ett proffsigt och sammansvetsat gäng på just nu 22 personer. Jag slogs tidigt av hur extremt kunnig varje individ är inom sitt område och en sådan miljö trivs jag i – en miljö där jag kan lära mig något varje dag som inte bara hör till mitt ”field of work”, säger Jonathan.

– Effekten av alla dessa duktiga och drivna individer är den bästa lösningen för finansiell rapportering och budgetering, om du frågar mig, lägger han till med glimten i ögat.

Givetvis är han partisk i sin position men man kan inte undgå att tycka att han är som klippt och skuren för sin roll. Jonathan berättar att han alltid har gillat att jobba verksamhetsnära och datadrivet. Genom att vara den som tar fram data, underlag till beslut, rapporter, investerarunderlag blev han tidigt spindeln i nätet. Det ledde till att han lärde sig mycket kring att arbeta med rapportering och hur ett företag kan effektivisera och framför allt automatisera sin rapportering.

Innan han började på Oxceed byggde Jonathan rapporteringslösningar i olika system, framför allt i Excel.

Han tycker att man kommer väldigt långt med Excel och att många av utmaningarna med att sy ihop utfall, budget, prognos och föregående år går att lösa den vägen.

– När jag kom till Oxceed insåg jag dock vad jag själv hade saknat tidigare – ett system som på ett enkelt sätt kan skära i data, tidsperioder eller använda samma rapporter i utskick till ägare, styrelse eller management, säger Jonathan och pekar på sin skärm som visserligen för tillfället visar första sidan på Dagens Industri.

– Jag tycker att det är viktigt för en ekonomichef att alltid ha koll på mer än bara ekonomi. Min målbild är att ha insikt i allt i bolaget. Inte kunna allt utan ha en bild av vad varje avdelnings fokus är idag, denna månad eller vad målet för året är, säger han.

Visionen som vi strävar efter på Oxceed är att underlätta för våra kunder att fatta bättre beslut och att vara det självklara verktyget för den moderna ekonomen. Så när man sitter och dricker kaffe med en 26-årig ekonomichef är det omöjligt att inte vilja ställa frågan:

Vad är en modern ekonom för dig?

– För mig handlar det om att lyfta blicken. Den moderna ekonomen bör ha insikt i allt som händer på ett bolag och framför allt vart bolaget är på väg. Jobbar man på ett bolag som Oxceed är det såklart en enklare situation än om man skulle jobba på exempelvis Sia Glass, som driver en större verksamhet och dessutom har en koncernstruktur att ta hänsyn till, säger Jonathan och hänvisar till ett av kundföretagen som använder Oxceed.

– Men oavsett typ eller storlek på verksamheten tycker jag att det är viktigt att man vet vilka KPI:er som vi bör mäta för att kunna ta rätt beslut vid olika vägval i framtiden. Genom att ha insikt i hela bolaget vet den moderna ekonomen vad det finns för data att tillgå och var de kan hämtas från, för att snabbt kunna ta fram relevanta underlag, fatta bättre beslut och dela informationen inom bolaget, tillägger han.

Några kollegor stannar också till i fikarummet på kontoret och frågar skämtsamt om vem som vann padelmatchen igår. Samtidigt som Jonathan började ytterligare tre personer i ungefär samma ålder, på avdelningen för försäljning och customer success. Det märks att stämningen i gänget är på topp.

När man har roligt på jobbet finns ju en risk för att man jobbar lite för mycket ibland. Har du något work life hack på hur man kan bli mer effektiv på sin arbetstid?

– Jag har väldigt kul på jobbet och det är en kombination av människorna jag jobbar med samt det jag jobbar med. Att effektivisera och automatisera är något som jag alltid har strävat efter i mitt jobb. Jag har tidigare lagt ned mycket tid på detta och lärt mig mycket från det, säger Jonathan.

Trots att tanken med frågan var att få ett tips som inte just har med Oxceed att göra så är det där han hämtar sitt svar. Han verkar nästan lite frälst.

– Med Oxceed har jag skapat mallar för rapporter vilket gör att alla grafer och tabeller redan finns på plats med uppdaterade siffror som synkas direkt från systemet. Det enda jag behöver lägga till är kommentarer i text och sen är rapporterna redo att delas med styrelse och ledning. Mitt främsta work life hack för att spara tid och bli mer effektiv är att jobba med rutiner och mallar – och det bästa verktyget jag har använt för detta hittills är Oxceed, säger han nöjt samtidigt som han studsar upp från soffan.

Dags för möte med ledningsgruppen och bland annat planering inför flytten till nya kontoret i Solna.  

Webinar: Tre smarta sätt att hitta kostnadsbesparingar

Torsdag 30 mars kl. 08.30 | Ca. 25 minuter | Kostnadsfritt

Vill du få konkreta tips på hur ni kan få bättre kontroll över företagets kostnader? Delta i vårt webbinarium för att ta del av värdefulla insikter. 

Denna webbplats använder cookies

Vi lagrar cookies på din dator för att anpassa innehållet och upplevelsen av den här webbplatsen och i andra medier. För mer information läs vår integritetspolicy.