fbpx Skip to content

Oxceed ökar hotellens lönsamhet – ”Innehåller allt som vi länge sökte efter”

Under det senaste decenniet har Åkerlind & Co både drivit ett flertal hotellanläggningar och hjälpt andra hotell att bli mer lönsamma genom att hantera den ekonomiska administrationen. Sedan 2017 används Oxceed för samtliga verksamheter och rapporteringsverktyget har spelat en nyckelroll i att öka lönsamheten.

Efter en lång karriär med ledande befattningar inom hotellbranschen grundade Marcus Åkerlind byrån Åkerlind & Co i början av 2013. Idag driver byrån ett antal hotellanläggningar, bland annat Krägga Herrgård och Högberga Gård, samtidigt som man hjälper andra inom branschen att skapa framgång genom att ta ett helhetsgrepp om verksamheten. Åkerlind & Co ansvarar för den ekonomiska administrationen medan samarbetspartners hanterar andra delar av driften.

Ett intuitivt rapporteringsverktyg med sömlös integration mot bokföringen 

När verksamheten startade hade hotellen olika ekonomisystem och jobbade med rapportering och uppföljning på en rad olika vis. Marcus Åkerlind sökte tidigt efter verktyg som kunde erbjuda en tydligare och mer enhetlig struktur. Ett första steg var att införa samma bokföringssystem för de olika anläggningarna och kort därpå kom han i kontakt med Oxceed som kunde erbjuda ett rapporteringsverktyg med sömlös integration med bokföringssystemet.

– Oxceed är precis så intuitivt och enkelt som ett rapporteringsverktyg bör vara, samtidigt som det är väldigt prisvärt. Utöver min tid inom hotellindustrin har jag arbetat som IT-konsult och vet att många överinvesterar i de här sammanhangen. Man köper in jättedyra system som är alldeles för komplexa för behoven och svåra hantera för personalen. Ofta slutar det med att de inte används alls och när den ekonomiska överblicken saknas kan hela verksamheten ta skada, säger Marcus Åkerlind.

Som motsats till dyra system upplever han också att många i branschen administrerar verksamhetens ekonomi i olika Excelark, något han inte heller rekommenderar:

– De som fortfarande använder Excel behöver lägga ner jättemycket tid på att föra in siffror och ta fram olika rapporter. Dessutom kan det lätt bli fel, särskilt om det är flera personer som är inne och petar.

Skräddarsydda rapportmallar ger enkel och tydlig överblick 

Marcus Åkerlind lyfter enkelheten som en av Oxceeds främsta fördelar. I verktyget har han gjort rapportmallar som till stora delar uppdateras automatiskt varje månad med siffror från bokföringssystemet innan de skickas ut till olika avdelningar på hotellen. Mallarna innehåller nyckeltal som är specifika för respektive verksamhet och ger därigenom en exakt bild av verksamhetens utveckling.

– Vi fokuserar mycket på att skapa skräddarsydda driftrapporter för olika avdelningar. Oxceed gör det enkelt att anpassa rapporterna efter de specifika behoven för varje avdelning och skala bort allt ovidkommande. Det ger en tydlig överblick över hur det verkligen går för verksamheten och skapar förutsättningar för att öka lönsamheten, säger Marcus Åkerlind.

Att ha en uppdaterad och tydlig ekonomisk överblick blir extra viktigt i tuffare tider, Marcus Åkerlind avslutar:

– I takt med att lågkonjunkturen minskar redan pressade marginaler märker vi att många letar efter sätt att effektivisera sina verksamheter och då är Oxceed ett perfekt hjälpmedel som gör det tydligt vad som bör justeras.

Vill du veta mer?

Skapa skräddarsydda rapporter

Skräddarsy rapporter och visualisera nyckeltal med några klick. Designa rapporter efter dina önskemål eller använd våra mallar.

OXCEED FÖR FÖRETAG

Gullmarsstrand sparar tid och får bättre rapporter

En tidsbesparing på många timmar varje månad och bättre inblick för företagets VD. Det är två av de fördelar som Gullmarsstrand ser med Oxceed.

LÄS MER HÄR

Bättre ekonomisk överblick för Gränsö Slott

Med hjälp av Oxceed har ledningsgruppen en större ekonomisk kontroll än tidigare och kan ta både snabbare och mer underbyggda beslut.

LÄS MER HÄR

Bevaka era nyckeltal

Få en löpande överblick av företagets nyckeltal. Välj bland ett hundratal standardnyckeltal eller bygg dina egna.

LÄS MER HÄR

Webinar: Tre smarta sätt att hitta kostnadsbesparingar

Torsdag 30 mars kl. 08.30 | Ca. 25 minuter | Kostnadsfritt

Vill du få konkreta tips på hur ni kan få bättre kontroll över företagets kostnader? Delta i vårt webbinarium för att ta del av värdefulla insikter. 

Denna webbplats använder cookies

Vi lagrar cookies på din dator för att anpassa innehållet och upplevelsen av den här webbplatsen och i andra medier. För mer information läs vår integritetspolicy.