fbpx Skip to content

Så får du koll på siffrorna i en snabbväxande koncern

I en snabbväxande koncern – till exempel en restaurangkedja som öppnar nya restauranger på löpande band eller ett fastighetsbolag med en expansiv förvärvsstrategi – ställs särskilda krav på ledning och styrelse. För att i ett sånt läge ha koll på siffrorna är det ofta helt avgörande att få en effektiv rapportering på plats. Här är fem råd för att styra upp den finansiella rapporteringen i en snabbväxande koncern.

1. Standardisera bokföringen

En av de största utmaningarna i koncernrapporteringen är när avstämningarna inte stämmer. Därför är det viktigt att komma överens i koncernen om hur ni rapporterar, exempelvis med en gemensam kontoplan, för att undvika diskrepanser.

Att arbeta med samma kontoplan är en bra start. Att automatisera bokföringen underlättar också. I dagens moderna bokföringssystem är det enkelt att standardisera bokföringen och om du lägger lite kraft på att sätta upp automatiska konteringar, bankkopplingar och fakturakopplingar ger det stora tidsbesparingar.

2. Automatisera rapporteringen

Många ekonomichefer gör fortfarande sin rapportering i Excel. När du ska slå ihop rapporteringen för flera olika bolag kan problem uppstå. I takt med att koncernen växer och det blir fler bolag blir filerna allt tyngre. Det blir en omfattande manuell handpåläggning och risken för fel ökar.

Dessutom tar manuell rapportering mycket tid. Ska du plocka ut snygga månadsrapporter för ett flertal olika bolag är det lätt hänt att en ny månad har hunnit passera innan du är klar. Använder bolagen olika bokföringssystem blir det extra tidskrävande att sammanställa data i Excel, när alla rapporter ser olika ut.

Lösningen är ett rapportverktyg som automatiserar rapporteringen. Skaffa ett system som synkar med bokföringssystemet, så går det blixtsnabbt att plocka fram snygga rapporter utan manuell hantering.

3. Håll koll på likviditeten

För snabbväxande bolag är det extra viktigt att hålla koll på likviditeten så att ni inte växer snabbare än ni har råd till. Genom att arbeta med likviditetsprognoser håller du koll att det kommer att finnas täckning för investeringar som planeras.

I en startup och mindre bolag är även det egna kapitalet viktigt. Hur mycket kan koncernen expandera? Behöver du ha en dialog med bank eller ägare om ytterligare finansiering?

En övergripande kostnadskontroll ger också möjlighet att säkerställa att koncernen inte växer utan lönsamhet. Genom att titta på historiken kan du vässa lönsamheten framåt.

4. Undvik personberoende

Det är lätt hänt att rapporteringen blir personberoende, särskilt om du rapporterar i Excel. En komplex fil är ofta beroende av en enda person som kan den utan och innan och det blir svårt för andra att ta över arbetet vid behov.

Även om det kan kännas bra att vara behövd är det bättre för koncernen i längden att ekonomichefen har möjlighet att delegera och släppa in fler i rapportprocessen. Det underlättas av att använda ett standardiserat rapportverktyg. Då kan flera personer i koncernen gå in i systemet för att göra uppföljningar och plocka ut rapporter.

5. Glöm inte rapporteringen i varje bolag

Rapporteringen i varje enskilt bolag är ett viktigt verktyg för att se vilka företag i koncernen du tjänar pengar på. Var bör krutet läggas? Finns det något bolag som behöver avvecklas eller säljas? Med en bra rapportstruktur för varje bolag kan du jämföra företagen med varandra och tydligt se vilka som eventuellt halkar efter.

Dessutom blir rapporteringen ett effektivt verktyg för styrning i de enskilda bolagen. När verksamheten växer snabbt är det värdefullt att kontinuerligt stämma av med aktuella siffror för att kunna fatta bästa möjliga beslut.

Vill du veta mer?

Effektivare koncernrapportering

Skapa konsoliderade rapporter med elimineringar och hantera den finansiella uppföljningen av alla bolag i ett och samma verktyg.

OXCEED FÖR KONCERN

Läs fler kundcase om Oxceed

Läs fler artiklar om hur våra kunder använder Oxceed till sin rapportering, budgetering och finansiella uppföljning.

LÄS FLER KUNDCASE

Skapa skräddarsydda rapporter

Skräddarsy rapporter och visualisera nyckeltal med några klick. Designa rapporter efter dina önskemål eller använd våra mallar.

OXCEED FÖR FÖRETAG

Webinar: Tre smarta sätt att hitta kostnadsbesparingar

Torsdag 30 mars kl. 08.30 | Ca. 25 minuter | Kostnadsfritt

Vill du få konkreta tips på hur ni kan få bättre kontroll över företagets kostnader? Delta i vårt webbinarium för att ta del av värdefulla insikter. 

Denna webbplats använder cookies

Vi lagrar cookies på din dator för att anpassa innehållet och upplevelsen av den här webbplatsen och i andra medier. För mer information läs vår integritetspolicy.