fbpx Skip to content

Så leder SHL vägen mot en hållbar hockeyupplevelse

Som Sveriges största besöksnäring besitter Svenska Hockeyligan en stor påverkanskraft för att driva en hållbar förändring i klimatfrågan. Med hjälp av Oxceed och GoClimate har hockeyligan integrerat hållbarhetuppföljning som en naturlig del i hela sin verksamhet.

– Det finns inga lagkrav på hållbarhetsrapportering för oss ännu, men vi vill vara en ansvarstagande och positiv aktör. Att vara en del av omställningen inom både näringslivet och idrotten och möta de krav och förväntningar som både människor och marknaden ställer är viktigt för oss, säger Johan Cahling, chef för hållbar utveckling på Svenska Hockeyligan.

En utmaning att mäta hållbarhet i en stor liga

På SHL ser man mätning och analys av hållbarhetsdata som en viktig del för att bli effektiv i det egna hållbarhetsarbetet. De senaste åren har klubbarna gjort viktiga framsteg i sitt miljöarbete och nu vill SHL tillsammans med klubbarna hitta rätt format och arbetssätt för att framgångsrikt driva hållbarhetsfrågor tillsammans i de 14 unika klubbarna. En central del är att skapa transparens kring klubbarnas klimatpåverkan och möjliggöra en effektiv och användarvänlig rapportering.

– Som förebilder inom idrotten har vi ett ansvar att vara schyssta mot både människor och miljö. Här är det avgörande att samla och rikta kraften från de många klubbarna för att skapa positiva effekter på både lokal och nationell nivå, säger Johan Cahling.

Smartare finansiell rapportering för föreningar

Begränsade resurser och oförutsägbara svängningar är vanliga utmaningar för idrottsföreningar och klubbar. Oxceed är verktyget som ger dig ovärderliga insikter om verksamhetens ekonomi.

Tre fokusområden för en mer hållbar framtid

Inom området klimat och miljö har SHL identifierat tre kärnområden för att driva hållbarhetsarbetet framåt: Hållbara evenemang, Hållbara arenor och Hållbara resor. Genom att sätta tydliga riktlinjer och mål för varje område kan ligan skapa verkliga förändringar i både den egna organisationen och i samhället.

En gemensam plattform för hållbarhet i hela ligan

För att nå sina mål har SHL implementerat Oxceeds Hållbarhetsanalys, ett verktyg som möjliggör mätning och uppföljning av klimatpåverkan av både enskilda och gemensamma nyckeltal. Något som är särskilt viktigt för en liga med flera klubbar som verkar självständigt. Klimatberäkningarna i Oxceeds Hållbarhetsanalys görs automatiskt med systemstöd från GoClimate, och baseras på SHL:s befintliga bokföringsdata.

– För första gången på liganivå har vi gjort en uppskattning av våra koldioxidutsläpp. Oxceed har gjort det enkelt för oss att komma igång och få en överblick över vår klimatpåverkan. Vi kan använda siffrorna för att benchmarka mot andra företag och branscher och jobba mot specifika mål för att minska utsläppen, förklarar Johan Cahling.

Demo: Utökad Hållbarhetsanalys

Gör en djupdykning i företagets klimatpåverkan  och minska bolagets koldioxidutsläpp med hjälp av Utökad Hållbarhetsanalys i Oxceed.

Från målsättning till handling med hjälp av Oxceed

Med Hållbarhetsanalys i Oxceed har SHL fått en tydlig överblick och en första förståelse för sin baseline inom området klimat och miljö.

 – Detta ger oss en gemensam plattform för att jämföra och förbättra vårt hållbarhetsarbete. Vår sport är beroende av kyla och is, och klimatförändringarna påverkar oss i allra högsta grad. Vi vill bidra till att bevara vinterklimatet och fortsätta erbjuda världens bästa ishockeyupplevelse, både för nuvarande och kommande generationer, säger Johan Cahling.

Mot en grönare framtid – ett skär i taget

Med hjälp av Oxceed och GoClimate är SHL nu bättre förberedda på att uppnå sina långsiktiga hållbarhetsmål och förbereda sig för framtida rapporteringskrav, som CSRD.

– Vi är tidigt på denna resa, men det känns otroligt häftigt att vi tillsammans med Oxceed och GoClimate bygger den grundstruktur som vi behöver för att åstadkomma skillnad på riktigt tillsammans med våra klubbar, partners och miljoner besökare, avslutar Johan Cahling.  

Webinar: Tre smarta sätt att hitta kostnadsbesparingar

Torsdag 30 mars kl. 08.30 | Ca. 25 minuter | Kostnadsfritt

Vill du få konkreta tips på hur ni kan få bättre kontroll över företagets kostnader? Delta i vårt webbinarium för att ta del av värdefulla insikter.