Som ekonomiansvarig i en hotell- och restaurangverksamhet ställs du ofta inför utmaningar som kräver flexibla lösningar för den finansiella rapporteringen. Att presentera en god ekonomisk översikt och dessutom snabbt kunna anpassa verksamheten till säsongsförändringar i en bransch med pressande marginaler blir avgörande. Här listar vi tre vanliga utmaningar – och dess lösningar.
1. En komplex verksamhetsstruktur
I branschen är koncernstrukturer eller flera olika verksamhetsben vanligt förekommande, vilket kräver jämförelser och analyser mellan de olika avdelningarna eller bolagen. Gemensamma och separata kostnadsposter komplicerar dessutom ofta den ekonomiska rapporteringen.
Med Oxceed kan du enkelt hantera komplexa verksamhetsstrukturer med behov av en gemensam ekonomisk styrning. Konsolidering och elimineringar görs smidigt i koncernmodulen.
Jämför verksamheterna med hjälp av skräddarsydda rapporter och nyckeltal. Skapa unika rapportmallar för varje bolag eller avdelning och bygg in verksamhetsspecifika nyckeltal i rapporterna för att få en exakt bild över utvecklingen.
Boka en demo och upptäck Oxceed från insidan
Se hur Oxceed kan hjälpa dig att spara tid, minska risken för fel och ge dig värdefulla insikter om företagets ekonomi.
Lars Åberg, Ekonomichef på Gränsö Slott, har skapat ekonomisk kontroll genom att jämföra olika kostnadsställen, avdelningar och perioder med varandra genom några få knapptryckningar i Oxceed:
– Utan Oxceed hade det varit betydligt svårare att hantera en verksamhet av den här bredden där vissa kostnadsposter är gemensamma och andra separata.
2. En bransch med låga marginaler
Hotell och restaurangbranschen är känd för att vara en prispressad bransch med låga marginaler. Att ha kostnadskontroll och analysera olika kostnader i förhållande till omsättningen är avgörande för att skapa lönsamhet.
I Oxceed kan du enkelt övervaka och analysera specifika kostnader i förhållande till omsättningen och identifiera områden där kostnadseffektiviseringar kan göras för att öka marginalerna.
Ett enkelt sätt att se huruvida kostnader skenar i väg är att göra en kostnadsanalys och sätta upp olika kostandsnyckeltal mot varandra.
Vidare är kontroll över kassaflödet viktigt för att planera för framtida utgifter och undvika att hamna i en situation där ni måste ta lån eller sälja av tillgångar för att klara er.
Smartare rapportering för hotell och restaurang
3. Säsongsvariationer och förändringar i omvärlden
Branschen är känslig för säsongsvariationer och reagerar snabbt på förändringar i omvärlden, till exempel pandemier eller ekonomiska svängningar. Tillgång till realtidsdata är därmed avgörande för att snabbt kunna anpassa verksamheten.
Oxceeds sömlösa integration med de flesta bokföringsprogram ger en uppdaterad finansiell översikt i realtid. Så fort något händer i bokföringssystemet kommer det automatiskt in i Oxceed.
Realtidsdata ger dig kontroll över verksamhetens utveckling vilket möjliggör snabba anpassningar av strategin.
Med budget- och prognosmodulen i Oxceed kan du smidigt skapa och uppdatera prognoser och göra realistiska bedömningar av framtiden kontinuerligt.
Boka en demo och upptäck Oxceed från insidan
Se hur Oxceed kan hjälpa dig att spara tid, minska risken för fel och ge dig värdefulla insikter om företagets ekonomi.
- Få en genomgång av Oxceed anpassad efter era behov
- Få råd om hur ni kan automatisera er rapportering och finansiella uppföljning
- Se ert företags siffror i en live-miljö
Fyll i dina uppgifter i formuläret. I nästa steg kommer du att få välja ett datum och en tid som passar dig. En demo tar cirka 25-30 minuter.