Med hjälp av relevanta finansiella nyckeltal får du ett bra underlag för styrningen av en verksamhet – och det finns några nyckeltal som bör bevakas i alla företag. I den här artikeln har vi listat åtta nyckeltal som vi tycker att alla företag bör följa, oavsett bransch. Har du koll på dem?
Avkastning på totalt kapital R12
Avkastning på totalt kapital R12 är ett mått på hur effektivt företaget förräntar sitt kapital, oavsett hur kapitalet är finansierat. Både rörelseresultat och finansiella intäkter räknas in i avkastningen.
Genom att beräkna nyckeltalet på rullande 12 får du en uppdaterad bild av nuläget och kan följa utvecklingen löpande under året.
Kapitalets omsättningshastighet
Omsättningshastigheten på kapitalet visar hur effektivt företagets tillgångar används för att generera försäljning.
Det mäter företagets omsättning i relation till värdet på tillgångarna. Detta nyckeltal sätter fokus på försäljningen snarare än resultatet.
Boka en demo och upptäck Oxceed från insidan
Se hur Oxceed kan hjälpa dig att spara tid, minska risken för fel och ge dig värdefulla insikter om företagets ekonomi.
Kundfordringar / nettoomsättning R12
Kundfordringarna genom nettoomsättningen på rullande 12 visar hur bra verksamheten är på att få in kundfordringar. Det mäter hur stor andel av omsättningen som binds i kundfordringar. Om era faktureringsrutiner är långsamma eller kunderna inte betalar i tid blir kapitalet uppbundet onödigt länge.
En riktlinje är att om du har 30 dagars kredittid på fakturorna bör nyckeltalet ligga på 8,33 procent.
Riskbuffert totalt kapital
Riskbuffert totalt kapital är skillnaden mellan avkastningen på totalt kapital och den genomsnittliga skuldräntan. Siffran ska vara positiv, då genererar de pengar som arbetar i företaget mer intäkter än kostnader. Riskbufferten visar vilken avkastning eller ränta som företaget kan bära för att täcka sin skuldfinansiering.
Balanslikviditet
Balanslikviditeten mäter företagets omsättningstillgångar i procent av kortfristiga skulder. Det är en indikation på företagets förmåga att betala sina kortfristiga skulder.
Oavsett verksamhet bör balanslikviditeten vara minst 100 procent. Då är omsättningstillgångarna lika stora som de korta skulderna. Hur högt över 100 som företaget bör ligga varierar beroende på typ av verksamhet och ibland även säsong.
8 nyckeltal du bör ha koll på
Tycker du den här artikeln var bra? Ladda ner och spara den här guiden för att få alla åtta nyckeltal, beskrivningar och riklinjer samlade i en PDF.
Beräknad soliditet
Soliditeten visar hur stor del av bolagets tillgångar som finansieras av eget kapital och hur stor del som består av lån. Det används ofta för att bedöma företagets betalningsförmåga på lång sikt. En hög soliditet visar att företaget har en större motståndskraft att överleva kriser.
Bland svenska företag ligger medianvärdet för soliditeten på 50 procent. Vi rekommenderar att du använder beräknad soliditet för att ha koll på soliditeten löpande under räkenskapsåret.
Rörelsemarginal R12
Rörelsemarginal mäter verksamhetens lönsamhet utan att ta hänsyn till hur den finansieras. Det är ett bra sätt att jämföra företag med varandra eftersom andra faktorer utesluts – som lån, skatter och bokslutsrelaterade avvikelser.
Genom att räkna ut rörelsemarginalen på rullande 12 får du en överblick av hur rörelsemarginalen utvecklas under hela året.
Personalkostnader / Omsättning R12
Att mäta hur stora personalkostnader bolaget har i förhållande till omsättningen visar hur personalintensiv verksamheten är. Personal är ofta en av de största kostnadsposterna.
Hur mycket personal som krävs för att driva en verksamhet varierar mellan olika branscher. Därför är det relevant att jämföra med andra företag i samma bransch, för att kunna följa hur väl företaget använder sin personalstyrka.