fbpx Skip to content

Oxceed integrerar generativ AI för smartare finansiell rapportering

Elif Schmidt, CEO och Carl Frostgård, CPO på Oxceed.
Med målsättningen att hjälpa våra kunder att spara tid och minska risken för integrerar nu vi på Oxceed för första gången generativ AI i vår lösning för finansiell rapportering.

– Med den nya funktionen Smarta rapporter befäster vi vår position som verktyget för smartare rapportering och uppföljning, säger Elif Schmidt, VD på Oxceed

Den nya funktionen gör att man med ett knapptryck nu kan generera en välformulerad text som beskriver utfallet av ett företags finansiella resultat och nyckeltal i jämförelse med föregående period. Texten tar upp avvikelser, levererar insikter och föreslår även relevanta åtgärder baserat på resultatet.

Genererar finansiella rapporter på rekordtid

Funktionen kan komma att innebära stora tids- och kostnadsbesparingar för den som ansvarar för ekonomin på ett företag och för redovisningsbyråer i deras arbete med att skicka månadsrapporter till sina kunder.

– En av våra byråkunder har ungefär 200 rapporter att leverera varje månad. Enligt dem tar en rapport för en redovisningskonsult som ändå jobbat på att effektivisera sin rapporteringsprocess uppskattningsvis i snitt mellan fyra och sju minuter. Om vi räknar med ett snitt på fem minuter gånger 200 rapporter så motsvarar det två till tre hela arbetsdagar som bara går till att rapportering varje månad, säger Elif Schmidt, VD på Oxceed.

Genom att använda färdiga mallar tar det med Smarta rapporter så lite som någon minut att generera en utförlig VD-rapport, månadsrapport eller kvartalsrapport som består av en introducerande text, nyckeltalsgrafer och tabeller som är klara att skicka till exempel till styrelse eller ledningsgrupp.

Datasäkerheten högsta prioritet

Datasäkerheten har haft högsta prioritet i utvecklingen av funktionen för textgenerering i Smarta rapporter och bygger på Azure OpenAI Services, som använder samma teknologi som ChatGPT.

– Vid generering av texter delas aldrig någon företagsspecifik information. Tjänsten använder uteslutande anonymiserade data och färdigberäknade nyckeltal som bäddas in i texten. På så sätt kan användaren alltid känna sig trygg och använda tjänsten utan oro för att bokföringsdata riskerar att delas med tredje part, säger Carl Frostgård, CPO på Oxceed.

Sparar tid och minimerar risken för fel

För den som ansvarar för den finansiella rapporteringen är manuellt arbete med kalkylark och oro för att siffrorna inte stämmer ofta en verklighet. I en undersökning som Oxceed genomförde genom telefonintervjuer med över 100 ekonomichefer i Sverige framgick att det i huvudsak är två saker som ligger högst upp på deras prioritetslista: att effektivisera manuella processer och att minimera risken för fel i den finansiella rapporteringen.

– Lanseringen av Smarta rapporter är startskottet för en ambitiös roadmap som vi har satt för vår framtida utveckling med målsättningen att fortsätta att hjälpa våra kunder att spara tid, minska risken för fel och få värdefulla insikter om företagets ekonomi, säger Elif Schmidt.

Vill du veta mer?

Smarta rapporter på 30 sekunder

Aldrig har det gått så snabbt att sammanställa en månadsrapport och få en insiktsfull analys i löpande text!

SE VIDEO

On-demand: Högst upp på agendan hos landets ekonomichefer

Vad hade egentligen ekonomicheferna att säga? Vi diskuterar och analyserar svaren.

SE INSPELNINGEN

Rapportera på rekordtid med Smarta rapporter

Se inspelningen av vårt webinar i samband med lanseringen av Smarta rapporter.

SE INSPELNINGEN

Skapa skräddarsydda rapporter

Skräddarsy rapporter och visualisera nyckeltal med några klick. Designa rapporter efter dina önskemål eller använd våra mallar.

OXCEED FÖR FÖRETAG

Webinar: Tre smarta sätt att hitta kostnadsbesparingar

Torsdag 30 mars kl. 08.30 | Ca. 25 minuter | Kostnadsfritt

Vill du få konkreta tips på hur ni kan få bättre kontroll över företagets kostnader? Delta i vårt webbinarium för att ta del av värdefulla insikter.